Întrebări şi răspunsuri privind aplicarea noilor reglementări privind derularea programului de subvenţionare a asociaţiilor si fundaţiilor, in baza Legii nr.34/1998 şi a HG nr.725/2016

INFORMARE SUBVENTII

Vă prezentăm mai jos, întrebări şi răspunsuri privind aplicarea noilor reglementări privind derularea programului de subvenționare a asociațiilor și fundațiilor, în baza Legii nr.34/1998, pentru anul 2017 și a HG 725/2016 din 5 octombrie 2016 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială.

Întrebare: Care sunt prioritățile pentru acordarea de subvenții de la bugetul de stat, pentru anul 2017?

Răspuns:

Asociaţiile şi fundaţiile pot solicita subvenţii de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, pentru unităţi de asistenţă socială care se încadrează în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Nu sunt eligibile pentru a fi subvenţionate de la bugetul de stat unităţile de asistenţă socială încadrate în Nomenclatorul serviciilor sociale, după cum urmează:

a) centre de servicii comunitare şi formare (8790 CR-D – V);

b) servicii pentru copilul aflat în plasament la rude/familii/persoane, precum şi la asistent maternal (8790SF – C);

c) centre pentru gravide în dificultate (8790CR – MC – II);

d) îngrijiri personale la domiciliu (acordate de îngrijitori persoane) (8810ID – II);

e) servicii la domiciliu destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi prin asistent personal (8810-ID – IV);

f) servicii în comunitate pentru persoanele adulte cu dizabilităţi acordate prin asistent personal profesionist (8899 SC-D – I);

g) servicii de supraveghere şi îngrijire pe timpul zilei acordate de bone (8891CZ-C – VIII);

h) centre de zi pentru monitorizare, asistenţă şi sprijin al femeii gravide predispusă să îşi abandoneze copilul (8899CZ – F – II);

i) centre de informare şi sensibilizare a populaţiei (8899CZ – VD – II);

j) centre de zi pentru victime ale dezastrelor naturale (8899CZ – PN – I);

k) centre de suport pentru situaţii de urgenţă/de criză (8899CZ – PN – II).

Întrebare: Care este cuantumul salariului psihologului care poate fi decontat din sumele primite cu titlu de subvenție?

Care este nivelul salariului care poate fi decontat din subvenţie pentru o infirmieră angajată la un cămin de persoane vârstnice?

Răspuns:

 Reperul utilizat în estimarea cheltuielilor cu salariile personalului de specialitate de îngrijire şi asistenţă, respectiv personalului de specialitate şi auxiliar, este nivelul salariilor din unitățile de asistență socială publice, cu profil similar, potrivit prevederilor Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice nr.284/2010, cu modificările și completările ulterioare.

Întrebare: În cheltuielile de personal intră și contribuția angajatorului, această sumă este eligibilă conform noilor reglementări?

Răspuns:

Da. Conform clasificației bugetare prevăzută de lege, cheltuielile cu salariile includ și cheltuielile angajatorului.

Întrebare: Ce cheltuieli pot fi trecute la Cheltuielile totale ale asociaţiei (fundaţiei) sau care nu pot fi trecute? Este vorba de pct. 3^1 din cerere si evident bugetul total pt. 2017. Unitățile pot avea și alte cheltuieli de asistență socială în afara celor pentru care se acordă subvenția (diverse ajutoare, investiţii, reparații, etc.) 

Răspuns:

Asociația/fundația completează datele solicitate la pct. II pct.2, 3 și 3^1 din cererea de solicitare a subvenției, conform documentelor financiar-contabile.

La pct.3 nu sunt evidențiate numai cheltuielile pentru care solicită subvenție, ci ”cheltuieli cu serviciile de asistenţă socială din ultimele 12 luni”.

Întrebare:  Care este dovada calificării pentru o infirmiera ținând cont ca la unele unităţi de asistență socială sunt angajate pe acest post persoane care au absolvit 8 clase? Pot fi decontate salarii pentru aceste persoane?

Răspuns:

Nu. Este necesar să verificați existența documentelor cu care se face dovada calificării și a contractelor de muncă/prestări de servicii, înscrierile în Revisal, dovada dreptului de exercitare a profesiei, etc.

ÎntrebareIn cazul beneficiarilor de servicii rezidenţiale care sunt încadrați în grad de handicap grav și beneficiază de indemnizație de însoțitor este posibilă acordarea subvenției de la bugetul de stat?

Răspuns:

Nu. Trebuie să aveți în vedere riscul de dublă finanțare.

În conformitate cu prevederile art.43 alin.(4) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu pot beneficia de indemnizația lunară de însoțitor:

a) părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav care se află în internate ori în centre de plasament aferente unităţilor sau instituţiilor de învăţământ special;

b) adulţii cu handicap grav sau reprezentanţii lor legali pe perioada în care adulţii cu handicap grav se află în centre rezidenţiale publice, cu excepţia centrului de tip respiro, ori în alte tipuri de instituţii publice cu caracter social în care se asigură întreţinere completă din partea autorităţii administraţiei publice.

Întrebare: In cazul unui director de unitate care îndeplinește și atribuţii de psiholog (având pregătirea necesară în acest sens) poate fi decontat salariul? Dacă da, care este procedura (cota parte în funcţie de orele de muncă alocate fiecărei funcţii prin contract)?

Răspuns:

Potrivit art.2 alin.(3) din normele metodologice, subvențiile se utilizează exclusiv pentru finanţarea cheltuielilor prevăzute la alin. (1) din același articol. Avem în vedere faptul că, potrivit prevederilor Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a serviciului social, prevăzut în anexele la Nomenclatorului serviciilor sociale, aprobat prin H.G. nr.867/2015, cu modificările și completările ulterioare, face distincție între personalul de conducere și personalului de specialitate de îngrijire şi asistenţă, personal de specialitate şi auxiliar.

Precizăm, de asemenea, faptul că asociaţiile şi fundaţiile care solicită subvenţii pentru unităţi de asistenţă socială prin care acordă servicii sociale pentru copii pentru care s-a luat măsura plasamentului şi pentru care primesc alocație de plasament, nu pot deconta din sumele primite cu titlu de subvenţie, aceleași tipuri de cheltuieli ca cele pentru care este destinată alocația de plasament.

Prin Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.65/2014, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.125/2015, cuantumul alocaţiei lunare de plasament a crescut de la 97 de lei la 600 lei şi s-a reglementat faptul că alocația este destinată asigurării drepturilor prevăzute la art. 129 alin.(1) din Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările ulterioare, respectiv, hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum şi sume de bani pentru nevoi personale.